Tandläkaren vill bara ditt bästa

Det är en otacksam uppgift att arbeta som tandläkare. Det är en person som alltid kommer att tolkas som en glädjedödare som tjatar på dig att sluta äta godis och ta hand om dina tänder istället.

All har en särskild relation till sin tandläkare. För Willy Wonka, chokladtillverkaren i “Kalle och chokladfabriken”, var den relationen något alldeles extra. Willy Wonkas pappa arbetade nämligen som tandläkare. Tro det eller ej så var det också det som fick Willy att rikta in sig på godis för att försörja sig, motsägelsefullt nog. Willys Wonkas pappa var en tandläkare som brann för sitt jobb. Han brann för sitt jobb till den grad att han ansåg att det var viktigare än någonting annat att lilla Willy Wonkas tänder skulle vara hela och friska. Allt tjat om tandreglering blev till slut för mycket för stackars Willy, som traumatiserad sade upp all kontakt med sin pappa och ägnade resten av sitt liv med att äta och tillverka godis.

Karies är tandläkarens fiende

Historien om Willy Wonka är sorglig på många sätt och vis. Men det är också lätt att känna sympati för pappa Wonka. Han ville trots allt bara sin sons bästa, precis som alla tandläkare vill sina patienters bästa. För dem är godis en fiende med karies som vapen. Förstörda tänder är konsekvenserna av deras anfall. Tandläkare förstår den risken och kommer aldrig sluta ge dig råd om vad som är lämpligt att stoppa i sig. De vill som sagt bara ditt bästa, även om de tjatar. Läs mer om tandläkare här: tandläkaremalmö.com