En tandolycka händer så lätt

Att stå på näsan och slå ut en tand eller två är lätt hänt. Akuttandvården hjälper till när akuta tandskador inträffar. Oavsett om det är ihållande tandvärk eller utslagning av tänder.

Medelålderskrisande män i tighta lycrabyxor. Det finns bara en träningsmotion för dem – cykling. De kom på att det var bekvämt att sätta rumpan på en sadel och låta benen arbeta. Givetvis i en grupp med andra män som gillar lycra.

Självklart minns de inte att de är medelålders, utan det skall gå undan likt ett gäng ystra 11-åringar. Helst över stock och sten! Svetten ska rinna och man skall cykla långt och länge. Gärna på slingriga skogsvägar i Delsjöområdet. Man behöver ju omväxling till att vara en klunga bromsklossar på asfaltsvägarna runt Göteborg.

Skydda en utslagen tand

Men som alltid när man cyklar i grupp, är det bara den längst fram som ser vad som händer. Plötsligt dyker det upp ett oväntat hål, och dikeskörningen är ett faktum. Man trodde att man hade koll på armar, ben och cykel när allt i en okontrollerad vurpa plötsligt är huller om buller i luften.
Med ett brak dimper man ner i diket! Samtidigt som man tacksamt inser att hjälmen satt på och räddade huvudet saknas det något i tandraden. En i gruppen letar direkt upp en mottagning med akuttandvård i Göteborg. Någon annan letar efter den utslagna tanden i det gyttjiga diket. Hittar man tanden ska man lägga den under tungan för att den ska gå och sätta tillbaka igen hos tandläkaren.