När tanden gjort sitt

Våra tänder är ganska fantastiska på att göra sitt jobb. De tuggar och tuggar. Men när de börjar krångla kan de lätt fortsätta. Till slut kan det vara dags för ett byte. Tandimplantat funkar.

Tänder är i grunden gjorda för att hålla hela våra liv. Början och slutet kanske betyder vissa problem men de flesta av oss tuggar glatt vidare livet igenom när vi väl fått tänder. Sen har vi de av oss som tyvärr begåvats med tänder av mindre god kvalitet. Vissa får upprepad karies eller infektioner. Eller rent av bådadera.

Andra misslyckas vid en cykeltur och har en vurpa senare en tand mindre att bekymra sig om. Eller tvärtom, eftersom det brukar göra ganska ont och lämnar en lucka som du egentligen inte ville ha. Sammanfattat: när våra tänder inte längre fungerar kan du behöva ett tandimplantat.

Hur går det till att sätta in tandimplantat?

En undersökning startar processen. Din tandklinik behöver kontrollera så att du har ett väl fungerande käkben att fästa implantatet i. Sedan detta konstaterats behöver man mäta och ta bort eventuella rester av den trasiga tanden. När man sedan skruvat in titanskruvar i käkbenet för den nya tandens fäste ska detta läka och din nya tand tillverkas.

Låter det besvärligt? Det tar tid och det är inte smärtfritt men det är värt besväret. När du är läkt och haft en provisorisk tand under tiden kommer du tillbaka till kliniken för att fästa implantatet. Det är en mycket skön känsla att ha en perfekt fungerande tand igen. Läs mer om tandimplantat på denna sajt: tandimplantatjämtland.se