Hela tänder – ibland en lyx

Det är trist att inte kunna uttrycka sina känslor med frihet. Speciellt tråkigt är det när det är du själv som hindrar dig från att le inför andra människor. Bara för att det fattas en tand.

Du vill inte le om det ska fotas. Du vill inte skratta när någon filmar. Helst letar du en gömd position inför gruppfoton. Det är ett beteende du själv känner dig bekväm med, men det är inte för att du inte känner glädje. Det är bara det att du inte vill visa att du har förlorat en tand. Så sorgligt det slutade, den där olyckan med cykeln. Du tog i lite för hårt med bromsarna och for med ansiktet före i trottoaren. Som tur var hade du hjälm, men framtanden den tog stryk.

Lyckan i att stänga luckan

Att förlora en tand är en känslig situation. Speciellt när det inte handlar om mjölktänderna, för då är det ganska kul att tappa en tand. Som tur är ska du få ersätta den förlorade tanden. Tandläkaren på kliniken förklarade att det händer ofta att man behöver skaffa tandimplantat i Norrköping. Med implantat åtgärdas problemet och du får en helt ny tand. Den sitter fast precis som de andra tänderna och brukar vara i porslin. Vilket betyder att du kan behålla den nya tanden i ca 20 år till, för det är ett tåligt material som liknar dina egna tänder.

Men självklart måste du ta hand om den. Var försiktig nästa gång du tar i med bromsarna!