Rutinkontroll hos tandläkaren

Att ta väl hand om sina tänder är av yttersta vikt. Om man inte fortfarande har mjölktänder, så ska man ju ha dem resten av livet. Därför bör man besöka tandläkaren på regelbunden basis.

Genom att gå på de rutinmässiga besöken hos tandläkaren kan man undvika stor skada i munnen. En rutinkontroll är till för att utesluta eller hitta eventuella saker som måste åtgärdas. Målet är då att kunna åtgärda dem innan de blivit ett för stort problem. Om till exempel ett litet hål upptäcks i en av tänderna, kan de laga det innan det blir ett stort hål. Om man istället struntar i att besöka tandläkaren skulle då det lilla hålet kunna växa till ett större. Helt plötsligt har man en fruktansvärd tandvärk och måste rotfylla. Kanske man till och med måste dra ut tanden?!

Vad händer under en kontroll?

Under en rutinundersökning så kollar tandläkaren både hur dina tänder samt mun mår. Hen kontrollerar t.ex. så att det inte finns kariesangrepp, inflammationer eller tecken på tandlossning. Tänderna brukar även röntgas. Då kan tandläkaren även se roten på tänderna. Förutom själva undersökningen i munnen så brukar man få råd och tips om hur man ska sköta sina tänder. Om det mesta ser bra ut kanske man får förslag på att gå till en tandhygienist nästa gång. Har man friska tänder kan man nämligen ofta varva besöken mellan en tandläkare och en tandhygienist. Men en tandhygienist kan också vara till stor hjälp om man har problem med tandsten. Mer info om tandläkare här: tandläkaresundbyberg.com